Cranio Sacraal behandeling, kortweg “cranio”.

 

Cranio: wat brengt het?

Cranio is geen behandelmethode die zich specifiek richt op klachten of symptomen. Cranio kijkt en luistert juist naar het hele systeem en heeft aandacht voor alles, wat zich daar heeft afgespeeld  -of nu afspeelt- en om aandacht vraagt. Cranio brengt je naar een plek waar niets hoeft. Het is een holistische manier van kijken, of beter gezegd luisteren. Dit luisteren kan bij jou tot uiting komen in woorden, in beelden of in een bepaald gevoel. Je mag erover praten, het hoeft niet. Tijdens een behandeling ligt je gekleed op het massagebed. Trek daarvoor zachte, loszittende, comfortabele kleding aan (zonder kraag of capuchon). Een joggingbroek en t-shirt of lekkere trui zijn het fijnst. Je krijgt een lekker dekentje over je heen om onder te “cocoonen”.

Jouw zelfhelend vermogen komt tot bloei!

 

Cranio: een zachte aanraking met een helende werking.

Een Cranio Sacraal behandeling is een vorm van lichaamsbehandeling waarbij je opnieuw in verbinding komt met jezelf. Door zachte aanrakingen worden je lichaam en geest gehoord, en uitgenodigd om te “praten”. Dit praten gebeurt veelal zonder woorden: jouw lichaam vertelt waar het stress, problemen of blokkades ervaart en samen staan we daarbij stil. Je voelt het ritme van jouw leven. Zo kom je terug bij wat al aanwezig is: je diepste wezen, je beste zelf. Dit gaat vaak gepaard met een diepe ontspanning en schept ruimte voor herstel.

 

Cranio: een korte technische uitleg. 

Het cranio sacrale systeem werd ongeveer een eeuw geleden ontdekt door William Sutherland, en vindt zijn grondslag in de osteopathie. Sutherland ontdekte dat onze schedeldelen, die in ons volwassen leven lijken te zijn “vastgegroeid”, wel degenlijk beweeglijk blijven. Pas veel later, in de jaren 70 van de afgelopen eeuw, werd de cranio beweging herontdekt en verder ontwikkeld door John E. Upledger DO, OMM, osteopatisch arts en chirurg. Hij ontdekte dat niet alleen de schedeldelen beweeglijk zijn, maar dat in de schedel een ritme ontstaat dat tot in alle delen van het lichaam voelbaar is. Het craniosacraal systeem verbindt via de hersen- en ruggenmergvliezen ons Cranium (de schedel) met het sacrum (het heiligbeen) via de dura. Ons centrale zenuwstelsel bevindt zich in deze neurale buis. Hier loopt de liqour (hersenvocht) in een traag ritme heen en weer, als een lange oceaandeining. Alle systemen in het lichaam worden van hieruit bestuurd.

 

Cranio: ervaringen van klanten

Een cranio behandeling is niet goed in woorden te vatten, heb je er eenmaal kennis mee mogen maken. Het is een bijzondere ervaring en klanten zeggen meestal: “dit is niet te beschrijven, dit moet je meemaken om het te begrijpen!”. En zo is het ook. Begrijpen. Weten. Voelen. Zijn.

Klanten omschrijven cranio vooral met de woorden: dit moet je gewoon ervaren! Hier lees je wat zij nog meer vertellen over cranio.

Ruud:

Na twee normale ontspanningsmassages, kwam Iris met de optie om een cranio bij mij te proberen. Dit zou mij totale ontspanning geven, ik had er nog nooit van gehoord, na wat googlen werd ik er nog niet veel wijzer van.

In januari 2018 mijn eerste cranio behandeling, Iris begon bij mijn voeten en tilde de benen omhoog, deze zijn naar mijn gevoel de hele sessie opgetild geweest. Tevens had ik het gevoel dat Iris zes handen had, overal voelde ik wat. De ontspanning viel over mijn lichaam, als een laken van rust.

Na de sessie blijft die rust heel lang standhouden, er is geen opgejaagd gevoel meer.

Sinds augustus 1992 was ik onder behandeling bij een chiropractor voor lage rugpijn. Na mijn eerste cranio behandeling zijn deze klachten verleden tijd, net of er een blokkade in mijn rug is weggehaald.

Nog even dit: Iris neemt alle tijd en zorg, je gaat met een tevreden gevoel naar huis.

Bianca:

Ik liep al meer dan een half jaar rond met luchtwegklachten. Ik had al vanalles geprobeerd om de klachten zonder al te veel medicatie leefbaar te maken. Energetische behandelingen hielpen tijdelijk. Uiteindelijk heb ik eens een cranio behandeling geprobeerd in het kader: baat het niet, dan schaadt het ook niet.

Tijdens de behandeling lijkt het alsof er aan de buitenkant weinig gebeurt. Ik omschrijf de behandeling als hele minimale subtiele bewegingen, waar je je van afvraagt wat het met een lichaam kan doen. Ik voel zelf veel en snel aan wat er vanbinnen gebeurt. Mijn gevoel uit zich vooral in warme en koude golven bij bepaalde behandelpunten. Maar bij de behandeling in de omgeving van longen en luchtwegen voelt het alsof de klachten uit me getrokken worden. Terwijl ook daar alleen maar gebruik werd gemaakt van hele minimale subtiele bewegingen. Een hele vreemde gewaarwording.

Het belangrijkste om te vermelden is vooral dat ik na de behandeling zeker vier weken klachtenvrij en zonder medicatie heb rondgelopen. Het is echt heel lastig om onder woorden te brengen wat er in je lichaam nu precies gebeurt tijdens een behandeling. Je moet een behandeling ondergaan om te kunnen weten wat het doet.

René:

Het voelt als een inwendige massage waarbij er een totale ontspanning ontstaat. De bewegingen zijn rustgevend en werken genezend op de plekken waar dat nodig is.

Ik boek graag weer een nieuwe afspraak!

Brenda (meldt zich met schouderklachten):

De eerste minuten voel ik een golvende beweging in mijn lichaam, van hoofd tot tenen. Daarna verplaatst de golvende beweging zich naar buiten en voelt het alsof ik op een luchtbed op het water lig. Uiteindelijk volgt complete ontspanning met eindresultaat geen pijn meer aan mijn schouder!

Jacques (lijdt aan onder andere alzheimer):

Ik vond het hele positieve ervaringen ondanks dat ik er in eerste instantie niet zoveel van verwachtte. Na de eerste behandeling was ik slaperig en ben vroeg naar bed gegaan. Ik sliep voor het eerst in maanden weer aan één stuk door! En zonder hoesten. Werd fit en uitgerust wakker.

De dagen na de behandeling is mijn balans duidelijk verbeterd en verlang ik naar weer een behandeling.

Ik kom er telkens door tot rust en kan me beter ontspannen.

Ilse:

Iris verstaat de kunst om energetisch ruimte te maken voor mijn proces en het technische vakmanschap om mijn lichaam kundig te ondersteunen daarbij.